Reisebrev fra Tanzania

Reisebrev fra Tanzania

Hvert år organiserer Horten Videregående skole sin egen NN-dag, der elevene skal jobbe for å samle inn penger til arbeidet for barn og unge i Tanzania.

Jambo!
Rundt FN dagen hvert år organiserer Horten Videregående skole sin egen NN-dag, der elevene skal jobbe for å samle inn penger som vil gå til Norsk Nødhjelp sitt arbeid for barn og unge i Tanzania.Som NN-ledere, fikk vi, Lisa Aakra Egeland og Olivia Océan Huseby-Hanssen bli med Norsk Nødhjelp (NN) på en reise til Tanzania i februar av 2024.

Da vi ankom barnehjemmet Samaritan Village i Arusha, så vi grønne frukttrær på høyre side, og hørte lyden av barn fra venstre i hagen. Å møte barna for første gang var et sterkt øyeblikk! Barn i 4-års alderen kom løpende bort til oss for å bli båret. Gleden og tilliten de uttrykket var ubeskrivelig. De ville vise oss rundt, og smilte og lo mens de danset og poserte foran kameraet. Det var også utrolig å se tålmodigheten til de eldste barna hadde med de yngste. Man kunne virkelig merke søskenkjærligheten!

Reisebrev fra Tanzania

Vi fikk også møte unge voksne fra barnehjemmet. De fortalte at barnehjemmet har gitt dem erfaringen av et vanlig, kjærlig hjem, og at de har blitt inspirert til å gi tilbake til samfunnet som hjalp dem da de var yngre. Ei jente sa at «Jeg er også en vanlig storesøster, og har lært å ta vare på både barn og et hjem.» Ungdommene gjør det også godt i studiene sine, med mål som å jobbe videre innenfor juss, medisinsk labb, eller bli barnelege, med håp på å endre perspektivet på foreldreløse barn.

I tilknytning til barnehjemmet var det bananplantasjer, små åkerlapper og en gård. Blant alle dyrene som kuer og griser fantes det også masse små kyllinger. Josephat, lederen på barnehjemmet, fortalte alvorlig hvor mye det betydde for han at barna fikk tilgang på den beste og mest naturlige maten. På åkeren var det mange forskjellige rotgrønnsaker som bidrar til art barna har et sunt og næringsrikt kosthold. Josephat er uten tvil ikke bare en som bryr seg sterkt om barnas velferd og glede, men også en som virkelig stiller opp som en far for hver og en av dem!

Reisebrev fra Tanzania

Senere i uka besøkte vi en barneskole som mange av barna fra barnehjemmet går på. Her fikk vi pratet med elever fra 9-årsalderen til 14, mens de fortalte oss om skolehverdagen deres og drømmene deres om fremtiden. Blant dem var det mange lærere og astronauter, og til og med en pilot!

Neste dag kjørte vi videre til et annet barnehjem der vi møtte James. Han er sosialarbeider og hadde fått opplæring og kursing gjennom Norsk Nødhjelp sin partnerorganisasjon, Arusha Child Right Organization (ACRO). ACRO jobber for barns rettigheter og for å øke kvaliteten i alle barnehjem i Arusha-regionen og fremme familiegjenforening der det er mulig.

Det som var fantastisk var at James hadde selv vokst opp på Samaritan Village, og var blant de som også ville gi noe tilbake til samfunnet og derfor jobbet på et annet barnehjem nå.
Vi fikk møte koordinatoren i ACRO som holdt en presentasjon om hvorfor diverse forhold i Tanzania er slik de er nå, samt en god oversikt over det politiske systemet. Det mest oppsiktsvekkende var da vi fikk vite at det faktisk er i lovverket til Tanzania at barn skal bli straffet med fysisk vold i skolen, og at Tanzania det eneste landet i Øst-Afrika som ikke har gjort et forbud på dette. Det var en utrolig verdifull opplevelse å høre på historiene til de som var til stede og høre om jobben ACRO gjør.

Reisebrev fra Tanzania

Disse sterke opplevelsene vil uten tvil forbli med oss resten av livet, og vi ser fram til å jobbe med å spre budskapet til Norsk Nødhjelp.

Asante sana!

Hilsen Lisa og Olivia 

 

Powered by Cornerstone