Reisebrev fra Tanzania

Reisebrev fra Tanzania

I februar reiste to ferske NN-ledere til Tanzania med Norsk Nødhjelp. Målet med denne årlige feltreisen er gi disse representantene fra Horten videregående skole et dypere innblikk i hva pengene fra elevenes innsamlinger blir brukt til. Les hele reisebrevet her!

Jambo! (Hei på Swahili)

I februar 2023 fikk vi, Tilde Asora Ditmansen Stavrum og Frøya Bjørnsdatter Røed være med på prosjektreise til Tanzania sammen med Norsk Nødhjelp. Hvert år arrangerer skolens NN-komite NN-dagen. På denne dagen skal alle elevene gi litt av sin tid ved å jobbe for en dag, og donere pengene de tjener, til Norsk Nødhjelp. På vår prosjektreise fikk vi se og oppleve arbeidet til NN tett på kroppen. 

Reisebrev fra Tanzania

Vi tilbrakte de første dagene av turen vår på Samaritan Village, i Arusha. Det er barnehjemmet som NN støtter ved hjelp av blant annet faste givere, og innsamlingen fra NN-dagen. Barnehjemmets bestyrer, Josephat, ga oss grundig omvisning av Samaritan. Vi fikk blant annet se barnas lekeplass, kirken, spisesalen, soverommene der de minste barna sover sammen, stellerom og lekerom. Rundt omkring på området var det planter mange frukttrær som barna er med på å stelle, og fra trærne får alt fra mango til lime.

Vårt første møte med barna var noen litt sjenerte men veldig nysgjerrige hoder som stakk frem rundt omkring. De samlet seg raskt rundt oss og viste frem deres velkomsstsang. Barna dro oss rundt på lekeplassen og viste stolt frem sandkassa og lekeapparatene. De ville gjerne ha oss med og viste oss hvordan vi skulle leke, men aller først ville de ta masse bilder. Vi merket fort at spesielt de minste barna likte å få oppmerksomhet, for vi hadde ofte mer enn to små hender som ville leie oss i handa. Det ble et sterkt møte med barna, og masse blandede følelser. Det gjorde stort inntrykk på oss å få høre noen av barnas historier, og hva de har opplevd i oppveksten. Til tross for de triste historiene vi fikk høre, er det ikke dette vi tenker mest på i etterkant. Det sterkeste var å se hvor bra barna har det med hverandre, og hvordan alle er som en stor flokk med brødre og søstre. De voksne som jobber med barna er virkelig opptatt av å ta bare på alle sammen, og passe på at de har et trygt og godt hjem fylt med masse latter og glede.

Reisebrev fra Tanzania

I forkant av reisen hadde vi samlet inn masse fargeblyanter og skoleutstyr som vi ga til Samaritan. Barna ble kjempe glade for at de fikk tegne med så mange forskjellige farger, og de viste stolt frem tegningene alle sine. Det var fint å se gleden i øynene deres, og hvordan enkelte drømte seg bort inni tegneverdenen. På barnehjemmets kjøkken, møtte vi Patrick, som lager mat til barna. Han danset og hørte på musikk imens han kokkelerte. Barna ville så gjerne hjelpe til og var superglade og danset med!

Reisebrev fra Tanzania

I tillegg til å få se hvor barna oppholder seg, fikk vi se gården som hører til. Samaritan har flere dyr, blant annet kuer, griser og høner. De har et svært jorde hvor de dyrker mais, og et området hvor de dyrker løk som selges i byen. Barnehjemmet dyrker også mye gulrøtter, og har nettopp fått et nytt område slik at de kan utvide produksjonen enda mer. Da vi var i Tanzania, var det tørkesesong og barnehjemmet er avhengig av nok vann til å kunne produsere alle grønnsakene. Takket være midlene de får, har de kunnet legge ut vannkabler, til alle plantene og tapper vann fra et svært basseng. Dyrking av frukt og grønnsaker, og gårdsdyr gjør at barnehjemmet kan produsere mye av maten sin selv, og selge varer for å få en inntekt. Vi fikk vite at krigen i Ukraina har hatt enda større konsekvenser for dem enn for oss. De har opplever at matprisene har stiger mye, og derfor har det vært ekstra viktig for barnehjemmet at de har muligheten til å selge råvarene sine. 

Reisebrev fra Tanzania

I tørketiden er det ofte strømbrudd flere ganger om dagen. I motsetning til mange andre i Tanzania, har barnehjemmet et strømaggregat som kan brukes for å ikke miste tilgang til vann og kloakk. Ved siden av barnehjemmet ligger det en helseklinikk hvor det er lege hele døgnet. Der er det blant annet en fødestue som tar imot kvinner fra nærområdet. På klinikken kan barna få gratis helsehjelp et par dager i uka.

 Senere på turen besøkte vi en barneskole i Arusha som heter Sojema. Der går 13 av barna som hører til Samaritan Village. Vi fikk være med i en engelsk time hos syvende klasse hvor de lærte om menneskerettigheter. Da vi var i timen gikk lærerne gjennom en prøve som elevene hadde hatt noen dager før. Prøven handlet om barns rettigheter og hvorfor det er viktig at barn blir tatt godt vare på. De fikk høre barnas rolle i samfunnet er viktig, fordi de kan være med å drive verden videre når de vokser opp. Relasjoner og familie var også et tema som elevene engasjerte seg for. Etter timen fikk vi møte alle barna som hører til Samaritan. De går i alt fra tredje til syvende klasse. Da vi snakket med dem var de veldig interessert i hva slags skole vi gikk på, og hvordan regler det var på vår skole. De eldste barna lurte på hva vi ville bli som voksne, og de hadde ulike drømmer for sin egen fremtid og utdanning. Det var tydelig at alle ville jobbe i et yrke som hjelper andre mennesker, som for eksempel advokat, lege og lærer. Når du er fast giver er du med på å sørge for at barna på Samaritan kan få en god skolegang og utdanning slik at de kan få et godt liv også når de er voksne. 

Reisebrev fra Tanzania

På denne turen har vi fått se hvor viktig det er at vi som har muligheten, rekker ut en hjelpende hånd til de som trenger det aller mest. Mange av barna som kommer til Samaritan får et bedre liv med flere og bedre muligheter. Vi synes det er vanskelig å beskrive hva vi føler etter å ha vært på denne fantastiske reisen, og føler oss veldig heldige som har fått muligheten til å se og oppleve alt som vi har gjort. Det er vanskelig å forklare hvilke inntrykk vi sitter igjen med. Derfor skulle vi ønske at fler kunne sett og opplevd noe liknende som det vi har. I Tanzania møtte vi utrolig mange fantastiske mennesker, som jobbet beinhardt for å beskytte og hjelpe barna slik at de skal ha det best mulig.

Vi har sett hvor viktig det er å bidra. Uansett hva du kan bidra med så er du med på å gjøre en forskjell som er betydningsfull for noen andre. Vi kan hjelpe barn til å bygge sin egen framtid, en framtid uten fattigdom. Skolegang gir dem muligheten til et bedre liv! 

 

Asante sana! Kuwa Mwangalifu. 

-Tusen takk! Ta vare.

 Hilsen Tilde og Frøya

Powered by Cornerstone